Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Hirdetés

Boo Boo

„Magasabbra a tetőt, ácsok. Mert "Arészként" jő a vőlegény, nagyobb a legnagyobbnál. "

Rovatok

Blogajánló

Somlekvár

2008.09.12. 10:15 Joepardy

Itt a nyárutó, ez nekünk hagyományosan már a somlekvár-készítés ideje. A som hazánkban elég elterjedt, augusztus végén-szeptember elején érik.

Hétvégén felpakoltuk a kutyákat és kedvenc helyünkön a Pilisben (titok -de nyugalom, mindenfelé terem) szedtünk egy fél kosárnyi somot (gyakorlatilag egy hatalmas bokorról ponyvára ráztuk őket - így csak az érettek kerültek a kosárba).

A somlekvár készítésekor a kóstolgatók és a megajándékozottak hálája és hozsannája kell, hogy lebegjen a szemünk előtt, mert egyébként igen hálátlan és hosszadalmas művelet.
 

Elkészítés

A gyümölcsöt megmosom és egy fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, felteszem főzni. (Kb. 10-15 perc). Utána kétféleképpen folytathatom a műveletet. Vagy kimagozom és ekkor dzsemszerű végeredmény lesz, vagy egy tésztaszűrőn (pld.) átpasszírozom, ekkor krémes, folyós lekvárt kapok. A kinyert magokat általában a saját levében még egyszer átfőzöm (pár perc) és leszűrve hozzáadom a gyümölcshúshoz. Ezután lemérem és 1.2 kg -hoz fél kiló "2:1-hez Dr Oe..." befőző cukrot téve 1 percig forralom, kis üvegekbe töltöm, felfordítom, megvárom míg kihűl és mehet a polcra. Most az első megoldás mellett döntöttem. A fél kosárból 2,4 kg gyümölcshús lett, 1 kg befőzőcukorral 8 kicsi és 3 nagyobb üveg lekvárom lett.

 

 Felhasználása

Eddig marha- és vadhúsokhoz, roston sült süllőhöz, vagy más nemes halakhoz, autentikus erdélyi Török Bálint tortához valamint Bo mák tortájához :) használtam. (párom kenyérre is kente-, meg nagykanállal is kóstolgatta volna - ha, hagytam volna.

3 komment

Címkék: vega som lekvárok

A bejegyzés trackback címe:

http://booboo.blog.hu/api/trackback/id/tr21659905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Főnix.girli 2011.08.23. 08:32:20

Nagyon örülök, hogy megláttam a leírást! Tudni szeretném, hogy egy ilyen bogyójú cserjét találtam, de a levele cakkos szélű, nem tojásdad, akkor az nem som? ....esetleg az is ehető valami? A bogyója közel 1 cm, gyönyörű piros színű.Köszönöm , ha segítséget kapok! Főnix

BooBoo 2011.08.23. 15:24:00

@Főnix.girli: biztos h tojásdad a levele a vége meg megnyúlt, mint egy kis farkinca és nem cakkos, sokféle piros bogyós bokor van és egy része mérgező, úgyhogy ne próbáld meg. Sok helyen van (erdőszélen pl. mert a napot szereti), a Pilis is tele van vele, de kertben is sokszor termesztik.

Főnix.girli 2011.08.23. 15:40:27

Nagyon kedves vagy, hogy válaszoltál!
Köszi szépen és óvakodni fogok az ismeretlen növényektől továbbra is, mert azt tanultam, amit nem ismerünk, "potenciális méregnek" kell tekinteni....
igaz is: csodaszép a csattanó maszlag virága is, mégsem esszük meg, ha jót akarunk magunknak.
Köszönöm a kedvességed és még körül szeretnék nézni Nálad! Főnix